Mt. Cook (3 724 m), nejvyšší hora Nového Zélandu, pokrytá ledovcem, je vhodná pro výstup spíše zkušených a vybavených horolezců, avšak hluboko u jejího úpatí se klikatí údolí řeky Hooker (Hooker Valley), které nabízí údajně nejkrásnější jednodenní trek na Zélandu. Zvládnout se dá prakticky v jakékoli kondici, pro ty aktivnější se pak najdou i náročnější horská dobrodružství v okolí.

Cesta k Mt. Cook podél jezera Pukaki
Procházka na nedělní odpoledne

Výchozím bodem do Hooker Valley je buď přímo vesnice Aoraki/Mt. Cook, nebo vhodnější parkoviště White Horse Hill, kde najdete i vybavený kemp (10 NZD/os.). Trasa od parkoviště k ledovcovému jezeru Hooker a zpět stejnou cestou, měří 10 km a průměrnému chodci by měla trvat okolo 3 hodin. Označení „trek“ je v tomto případě trochu zavádějící, protože se jedná o mírně stoupající stezku tvořenou štěrkovými nebo dřevěnými chodníky. Nebýt na trase několik schodů, tak je prakticky bezbariérová. Když ale nemusíte koukat pod nohy, máte o to víc času se kochat naprosto úžasnými výhledy po okolí. A taky se vyhýbat ostatním turistům.

Kemp White Horse Hill pod horami
Cesta je cíl

Toto prohlášení zde platí na 100 %. To, co tu matka Příroda stvořila a servíruje na stříbrném podnose, je zkrátka fascinující. Vysoké skalnaté štíty mizí pod ledovcovou pokrývkou, která zde zůstává i přes léto. Údolím se valí divoká řeka, mléčně zakalená od rozpuštěných hornin v ledovcích. Stejný našedlý odstín mají i dvě jezera, Mueller a Hooker Lake. Louky okolo chodníků se zelenají čerstvou trávou, bohatě zavlažovanou četnými vodopády a potoky z ledovců, sem tam se objeví bílé květy horských sedmikrásek. Původní obyvatelé, Maoři, splétali jejich stonky do pevných, voděodolných pokrývek. Z konce údolí shlíží majestátní vrchol Mt. Cook. Jeho maorský název Aoraki či Aorangi znamená „ten, který proráží mraky“, ovšem doporučujeme sem zamířit za jasného počasí, abyste si mohli všechnu tu krásu naplno vychutnat.

 

Related Posts

mpt-logo-white3_

Pracujte s daty nad mapou jako nikdy dřív. Zobrazujte, sledujte a využívejte dynamická data ve prospěch svého projektu.

Řešení

Přidejte se k nám

eu-logo
EVROPSKÁ UNIE

Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Praha – pól růstu ČR

praha-logo

V roce 2020 získala firma Mapotic, s.r.o podporu z Evropských strukturálních a investičních fondů, realizovanou skrz Operační program Praha – pól růstu ČR a čerpanou přes II. výzvu specializovaných voucherů (reg. č. CZ.07.1.02/0.0/0.0./16_027/0000607). Podpora byla mířena na účast frimy Mapotic s.r.o. na projektu Mapotic v místě realizace Praha za účelm zvýšení konkurenceschopnosti projektu. Očekávaným výstupem je inovace a uvedení na trh dalších služeb a produktů společnosti.

© Mapotic 2022 All rights reserved.