Google Translate vs. DeepL comparison

V aplikaci Kudy z nudy – Tipy na víkend nově používáme pro dynamický obsah automatizované překlady. Srovnali jsme dva  nejpoužívanějších nástroje pro překlad.

Desetitísíce popisů míst k akcí k překladu

Mapotic od roku 2020 pohání aplikaci Kudy z nudy – Tipy na výlety, která zobrazuje vybraný obsah z populárního turistického serveru kudyznudy.cz. 

Kromě statického obsahu popisu turistických cílů doporučuje aplikace týdně stovky nových tipů na akce a výlety po celé ČR. Pro poskytnutí anglické verze pro zahraniční turisty bylo logickou volbou zapojit automatizované nástroje pro překlad.

Mockup table of translations

Pomocí datových konektorů se data několikrát denně synchronizují mezi backendem aplikace a portálem kudyznudy.cz. Do datového můstku jsme vložili proces, kdy textový obsah proteče navíc nástrojem pro automatizovaný překlad a nově přeložené texty se zařadí do patřičné jazykové větve.

Kvalita automatických překladů = velmi slušné

V současné pilotní verzi využívá aplikace Google ML (machine learning), nicméně nedávno spuštěný startup DeepL stojí za zvážení. 

My i provozovatel aplikace jsme byli velmi zvědaví na kvalitu překladů – v turistické oblasti nejde o vysocie technické či specializované texty, zato je v obsahu mnoho místopisných a geografických názvů. Google translate to zvládnu dobře, ale DeepL jde ještě o kus dál.

Porovnání kvality překladů na vzorku dat

Níže jsme provedli menší test na vzorku existujících dat z kudyznudy.cz. Překlady z obou nástrojů dosahují ještě před pár lety těžko představitelné kvality, nicméně zdá se, že nový nástroj německé provinience dosahuje v některých textech při překladu CZ > EN  ještě vyššího levelu než léta trénovaný Google ML. Ostatně můžete překlady můžete porovnat sami na tabulce níže. 

Odkaz na dokument zde.

Pokud vás článek zaujal nebo byste se rádi dozvěděli detaily, neváhejte se na nás obrátit.

Printscreen of translations

Related Posts

mpt-logo-white3_

Pracujte s daty nad mapou jako nikdy dřív. Zobrazujte, sledujte a využívejte dynamická data ve prospěch svého projektu.

Přidejte se k nám

eu-logo
EVROPSKÁ UNIE

Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Praha – pól růstu ČR

praha-logo

V roce 2020 získala firma Mapotic, s.r.o podporu z Evropských strukturálních a investičních fondů, realizovanou skrz Operační program Praha – pól růstu ČR a čerpanou přes II. výzvu specializovaných voucherů (reg. č. CZ.07.1.02/0.0/0.0./16_027/0000607). Podpora byla mířena na účast frimy Mapotic s.r.o. na projektu Mapotic v místě realizace Praha za účelm zvýšení konkurenceschopnosti projektu. Očekávaným výstupem je inovace a uvedení na trh dalších služeb a produktů společnosti.

© Mapotic 2022 All rights reserved.