Zdroj: http://novyprostor.cz

Více na: https://www.mapotic.cz/czech-coworking

Coworking je u nás zhruba deset let stará nebo spíše mladá věc a my vám chceme představit nejucelenější a nejpřehlednější mapu českých coworkingových prostorů, a hlavně její zajímavý příběh. Co je to coworking, můžeme nejlépe demonstrovat na autorovi mapy Marku Šarbortovi, který byl povětšinou zaměstnancem a své pracovní místo měl vždy dané. Pak se ale rozhodl, že půjde na volnou nohu a bude vydělávat sám na sebe, pocítil počáteční svobodu, tu mocnou sílu, kdy každá hodina dne patří jen vám a jen vy rozhodujete, jak s ní naložíte. Pracovat můžete z domova, nebo podle nálady střídat kavárny jako ponožky, popíjet presíčka a vyžírat skleněné vitríny s dortíky. Ráj na zemi. „Jenže po pár týdnech jsem zjistil,“ říká mi Marek do telefonu, „že denně za tyhle radosti utratím klidně pět stovek a někdy i víc, takže jsem začal hledat nějakou kancelář, kterou bych si pronajal. V té době bylo v Praze kolem dvaceti coworkingů a mně došlo, že než bych je všechny objel, trvalo by mi to půl roku.“ A v tomhle okamžiku začala v Markově hlavě klíčit myšlenka, kterou jsme v téhle rubrice ještě neměli. Marek si hrál s nápadem, že by tipování coworkingových prostorů mohl zároveň využít jako svůj byznys plán. „Byl jsem v té době na volné noze jako produktový manažer na on-line projekty a napadlo mě, že při tipování nejvhodnější kanceláře pro sebe můžu ta místa zmapovat, utvořit komunitu a navrhnout nějaký jednotný a ucelený rezervační systém a tak dále,“ vypráví Marek. To bylo v době, kdy Mapotic ještě neexistoval, a Markovi se to celé zadrhlo na tom, že by musel najít partnera, který by mu za velké peníze takový systém naprogramoval. No a pak se objevil mapový startup Mapotic, který zcela zdarma vyřešil všechny Markovy potíže, a nejucelenější mapa českých coworkingů pod hlavičkou jeho neziskové organizace Buď, z. s. opravdu vznikla. „Akorát z toho byznys plánu nakonec sešlo, je to ještě hodně nestabilní segment a navíc jsem zjistil, že jsou kolem toho větší hráči než já a že by moje nabídka dělaná na koleni nemusela uspět,“ říká Marek.

Jeho podrobná mapa s 69 pečlivě zaznamenanými místy po celé republice je nicméně na světě a najdete v ní nabídky na pracovní prostředí, která vás za dostupné ceny vyvážou z izolace domova, dostanou vás do zajímavé komunity lidí a vaše práce na volné noze může dostat úplně nové rozměry. Pracovní útočiště si rezervujete podle potřeby, využíváte místní kuchyňku, tiskárny, zasedačky, projektory, vše máte připravené na čas a podle svých přání. Mrkněte na mapu, pro volnou nohu na ní najdete opravdu vše, o čem jste kdy snili. Čest vaší práci!


 
text: Jakub Yellen 
ilustrace: Mariana Jirátová

Related Posts

mpt-logo-white3_

Pracujte s daty nad mapou jako nikdy dřív. Zobrazujte, sledujte a využívejte dynamická data ve prospěch svého projektu.

Řešení

Přidejte se k nám

eu-logo
EVROPSKÁ UNIE

Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Praha – pól růstu ČR

praha-logo

V roce 2020 získala firma Mapotic, s.r.o podporu z Evropských strukturálních a investičních fondů, realizovanou skrz Operační program Praha – pól růstu ČR a čerpanou přes II. výzvu specializovaných voucherů (reg. č. CZ.07.1.02/0.0/0.0./16_027/0000607). Podpora byla mířena na účast frimy Mapotic s.r.o. na projektu Mapotic v místě realizace Praha za účelm zvýšení konkurenceschopnosti projektu. Očekávaným výstupem je inovace a uvedení na trh dalších služeb a produktů společnosti.

© Mapotic 2022 All rights reserved.