Po založení nové mapy na Mapotic je první krok většiny uživatelů vložení úvodní fotografie, která bude danou mapu reprezentovat.

Tento obrázek je použit v záhlaví homepage mapy, ale také při sdílení mapy na Facebooku apod. Je ale třeba mít na paměti, že na fotografie a obrázky nalezené na internetu se vztahují autorská práva a licence a bez nich není možné fotografie použít. V praxi tak můžete použít svoje vlastní fotky, případně materiály a obrázky, od kterých máte licenci na použití od autora fotografie (držitele práv).
Při vytváření obsahu mapy je ideální pořizovat fotografie míst při jejich návštěvě nebo motivovat uživatele, aby fotografii přidali přímo z mobilu. Trochu odlišné parametry vyžaduje úvodní ilustrační obrázek či fotografie mapy. Vzhledem k tomu, že mapu reprezentuje, měla by se kvalitě obrázku věnovat náležitá pozornost. Úvodní obrázek je totiž nejvíce na očích především ve výpisu map či na homepage samotné mapy.
Ilustrační obrázek u mapy má mít rozlišení 1300x500px. Zde je několik tipů a doporučení, kde dobré fotky hledat.
První a nejsnazší, ale placenou volbou, jsou komerční fotobanky, které nabízejí propracované vyhledávání v milionech fotografií. Naším favoritem je např. stock.adobe.com a dreamstime.com. Všechny nabízí velký výběr kvalitních snímků (začíná přibývat i video) za rozumné ceny. Výčet placených fotobank však není předmětem tohoto článku. Zde je několik tipů na projekty, kde se dají najít zajímavé fotky zdarma:
Skvělých portálů, které nabízejí fotografie zdarma, existuje více. Je to např. náš oblíbený https://picography.co/. My jsme se však zaměřili hlavně na ty, kde se dá dobře vyhledávat i při hledání běžných slov.

StockSnap.io

Přehledné vyhledávání a stovky fotek zdarma ve vysokém rozlišení. Tagy a možnost rychlého procházení na další fotografie. Stažení v plném rozlišení bez nutnosti registrace.

http://www.stocksnap.io

Unsplash

Neomezený počet high-res fotografií, možnost zasílání 10 nej každý týden do mailu.

https://unsplash.com

Google images

Mnoho lidí si myslí, že obrázky vyhledané pomocí Google jsou volně použitelné, bohužel tomu tak není. Existuje zde ale funkce, pomocí které je možné vyhledávat jen ty obrázky, na které se autorská práva nevztahují.

Funkce se skrývá v nabídce nástroje, a poté v záložce “filtrování dle licence” je nutné zvolit “Povoleno opětovné použití”(viz. foto). Takto vyhledané obrázky můžete bez obav kdekoliv používat.
Google obrázky zdarma

Picjumbo

Neomezený počet fotografií, přehledná kategorizace a vyhledávání. Doporučujeme vypnout blokování reklam v prohlížeči (AdBlock atd.).

https://picjumbo.com

Pixabay

Pixabay nabízí fotografie skvělé kvality ve velkém počtu. Pro nedávno přidanou nabídku videí můžete využít i jejich mobilní aplikaci pro iOS i Android.

https://pixabay.com/

IM Free

IM Creator je aplikace pro tvorbu webů a jako vedlejší projekt spustili IM Free menší knihovnu kvalitních fotografií zdarma. Kvalita fotografií je zde srovnatelná s úrovní fotografií v placených fotobankách.

http://imcreator.com/free
Portálů a projektů, které nabízejí fotografie zdarma existuje více, doplňme ještě např. picography.costokpic.com nebo ccsearch.creativecommons.org Doufáme, že pro Vás byl návod užitečný a najdete díky němu plno kvalitních fotek nejen do Vašich map!

Mapotic Team

Related Posts

mpt-logo-white3_

Pracujte s daty nad mapou jako nikdy dřív. Zobrazujte, sledujte a využívejte dynamická data ve prospěch svého projektu.

Řešení

Přidejte se k nám

eu-logo
EVROPSKÁ UNIE

Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Praha – pól růstu ČR

praha-logo

V roce 2020 získala firma Mapotic, s.r.o podporu z Evropských strukturálních a investičních fondů, realizovanou skrz Operační program Praha – pól růstu ČR a čerpanou přes II. výzvu specializovaných voucherů (reg. č. CZ.07.1.02/0.0/0.0./16_027/0000607). Podpora byla mířena na účast frimy Mapotic s.r.o. na projektu Mapotic v místě realizace Praha za účelm zvýšení konkurenceschopnosti projektu. Očekávaným výstupem je inovace a uvedení na trh dalších služeb a produktů společnosti.

© Mapotic 2022 All rights reserved.